Bagarn
Har stått vid spisen ett bra tag nu. Först gjorde jag middag, bestående av potatis/morötter/paprika i ugn tsm med kyckling som jag marinerade i förmiddags innan jag gick ut på promenad. Medan detta var i ugnen, började jag med gröttekakor, som Andreas bakade när jag bodde hos honom. Mkt goda, så jag bad om receptet.
Resultat:
Insåg för sent att jag borde haft 2 plåtar, för när de hade jäst, hade de jäst in i varann. Men men, fick skära loss de lite i kanterna så det löste sej. Och gud så goda de var!!
Receptet:
Gröttekakor 16 st
Koka gröt av
2 ½ dl mjölk
50 g margarin
1 ½ dl havregryn
Övriga ingredienser
2 ½ dl kallt vatten
50 g jäst
3/4 tsk salt
½ dl sirap
vetemjöl, ev. hälften rågsikt eller lite andra mjöler eller fröer man vill ha i (jag hade kanske 60/40 vetemjöl/dinkelmjöl)
Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Blanda i salt och sirap.
Blanda ner den varma gröten.
Tillsätt mjöl tills degen är nästan klibbfri (allmänt är det bättre att ha för lite än för mycket mjöl) Närmare en liter.
Dela i 4x4 delar och gör bollar som läggs på plåt. Platta till en aning om du vill. Nagga är bra, men inget måste.
Jäs 20-30 minuter
Grädda 7 min i 250 grader.
Resultat:
Insåg för sent att jag borde haft 2 plåtar, för när de hade jäst, hade de jäst in i varann. Men men, fick skära loss de lite i kanterna så det löste sej. Och gud så goda de var!!
Receptet:
Gröttekakor 16 st
Koka gröt av
2 ½ dl mjölk
50 g margarin
1 ½ dl havregryn
Övriga ingredienser
2 ½ dl kallt vatten
50 g jäst
3/4 tsk salt
½ dl sirap
vetemjöl, ev. hälften rågsikt eller lite andra mjöler eller fröer man vill ha i (jag hade kanske 60/40 vetemjöl/dinkelmjöl)
Rör ut jästen i det kalla vattnet.
Blanda i salt och sirap.
Blanda ner den varma gröten.
Tillsätt mjöl tills degen är nästan klibbfri (allmänt är det bättre att ha för lite än för mycket mjöl) Närmare en liter.
Dela i 4x4 delar och gör bollar som läggs på plåt. Platta till en aning om du vill. Nagga är bra, men inget måste.
Jäs 20-30 minuter
Grädda 7 min i 250 grader.
Kommentarer
Trackback